Hugh Wilson (1943-2018)

hugh_wilson.jpeg

74 éves korában elhunyt az író-rendező, akinek a magyar (tévé)nézők is köszönhetik egyik nagy kedvencüket, a Rendőrakadémia-sorozatot. Hugh Wilson ugyan az első (egyben legjobb és legsikeresebb) epizód után más vizekre evezett, a vígjáték műfajához szinte végig ragaszkodott (fontos kivételt csak John Milius mini-sorozata, a díjnyertes Önkéntes lovasság jelent).

A főleg paródiákból és szatírákból álló életműnek része többek között Az éneklő cowboy (kultstátuszba került westernparódia), a Betörő (Lawrence Block-adaptáció Whoopi Goldberggel), Az öreg hölgy és a testőr (a címszereplőket Shirley MacLaine és Nicolas Cage alakítja), a Tűz a víz alá! (David S. Ward rendezése kb. féltucatnyi jeles komikussal), a Csapás a múltból (okos szatíra többek között Christopher Walkennel), és természetesen a zajos sikert aratott Elvált nők klubja (Bette Midler, Goldie Hawn és Diane Keaton jutalomjátéka).

Wilson karrierje nem volt mentes a bukásoktól, egységesnek sem mondható, hatása viszont jelentős, ahogy tehetségét sem érdemes vitatni (bár elismeréseket csak a mozis pályájával legalább egy szinten álló televíziós munkássásért kapott).

Béke poraira.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Filmvilág blog

Országos Hírek

A bejegyzés kategóriája: Nincs kategorizálva
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.